21 Ara 2015

Bağımlı Bir Annemisiniz ?




Çocuklarımızın kanatlarını güçsüz bırakmayalım. Biraz zorlansınlar. Biz de onların kanatlarının gelişimini zevkle, gururla takip edelim.

Psikolog Fatma Zehra Tekin annelerin iki yıl sonrasında çocuklarıyla kurdukları diyalogta bağımlılık ilişkisi kurup kurmadığını ayırt etmeleri için şunları öneriyor:
“Eğer çocuğunuzla “bağımlı” bir ilişkiniz varsa, çocuğunuzun hayatı boyunca içinden atmak istese de atamadığı, olup olmadık yerlerde ortaya çıkarak hayatını zorlaştıran bir içses olmanız kaçınılmaz olabilir. Bir yetişkin olmuş çocuğunuzun her bağımsızlaşma denemesinde
içinde savaşması gereken bir yetersizlik duygusu, her uzaklaşma denemesinde bir vicdan azabı olabilirsiniz. Sizi unuttuğu zamanlarda ya da siz yanında yokken mutlu olduğu durumlarda suçluluk duyuyor olabilir.
İlk iki yıl için çizgiyi ayırt edebilmek biraz daha zor. Ancak çocuğunuz özellikle iki yaşını geçtikten sonra, kendi başına yapabileceği her şey için ona fırsat vermeniz, onu teşvik etmeniz gerekiyor.
Bağımlılık Testi
 Eğer çocuğunuzun bir şeyleri sizden bağımsız yapabildiğini gördüğünüzde bu durum sizi çok da mutlu etmiyorsa,
 Size ihtiyacı olmadığı durumlarda bile ona yardım etmeye devam ediyorsanız, 
 Sizden başka yetişkinleri de sevdiğini, onlarla iyi iletişim kurduğunu gördüğünüzde rahatsız oluyorsanız,
 Bir ortama siz yanında olmadığınız halde ağlamadan girdiğinde hayal kırıklığı yaşıyorsanız, siz de çocuğuna bağımlı bir anne olabilirsiniz.
Bu duyguları az veya çok yaşıyorsunuz diyelim. Peki şimdi ne olacak? Annesi olarak yapmanız gereken, onun tüm ihtiyaçlarını hemen ve en mükemmel şekilde karşılamaktan ziyade; ona, onu hayata hazırlayacak donanımı kazandırmaktır. Eksik de yapsa, yapması uzun da sürse, bu çabalar onun kozasından çıkma çabaları. Çocuklarımızın kozasını biz açarak onların kanatlarını güçsüz bırakmayalım, bırakalım onlar biraz zorlansın. Biz de onların kanatlarının gelişimini zevkle, gururla takip edelim. “

kaynak vahdet gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder