18 Nis 2015

İSLAMIN ŞARTLARI

İslamın şartları beş adet ibadeti yapmayı Müslümanlara emreder. Her Müslümanın bu ibadetleri bilmesi ve uygulaması gerekir.


1- Kelime-i şahadet getirmek (Eşhedu enlâ ilâhe illallah ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve rasuluhu).
 
Allah'ın birliğine inanmak, şirk koşmamak ve peygamberlerin onun elçisi olduğuna inanmaktır. Bu şart islamın şartları arasında ilk sırada yer alır. Allah'ın emirlerinden birini kabul etmemek ve bundan şüphe duymanın Müslümanlıkta yeri yoktur.


''Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü'' diyerek, kelime-i şehadet getirmek gerekir.


Manası, ben şehadet ederim ki, Allah'tan başka ilah yoktur. Ve yine şehadet ederim ki, Muhammed aleyhisselam Onun kulu ve resulüdür.
 

Hz.Muhammed (s.a.v.)'in Allah'ın Resulü olduğuna inanmak, emrettiği şeyleri yerine getirmek, yasakladıklarından sakınmak, onun Allah tarafından gönderildiğini kabul etmek gerekir.


2- Namaz kılmak.

İslam dininin en önemli ibadetleri arasında bulunan beş vakit namaz kılmak, Allah'ın verdiği nimetlere şükretmek olarak algılanmalıdır. Allah ile bağ kurarak, dua edip yalvarmak gerekir. Namaz insanları kötülükten ve şerden koruyan bir ibadet şeklidir.

3- Oruç tutmak.

Ramazan ayında tüm Müslümanların oruç tutmaları farz kılınmıştır. Güneşin batışına kadar, yemek, içmek ve şehevi arzulara gem vurmak ibadet kapsamında yer alır. Nefsi terbiye etmek, sabretmeyi öğrenmek için zorunlu kılınan oruç, sağlığı yerinde olan her Müslümanın tutması gereken bir ibadettir.

4- Zekat vermek.
 
İslam dini her Müslümana, fakirlere ve muhtaç olanlara her sene sadaka verilmesini farz kılar. Bu zorunluluk zenginlere vaciptir. Kişi borçlarını düştükten sonra, elinde 96 gram altına eşdeğer mal varlığı için, kırkta bir oranında zekat vermelidir. Tarladaki mahsulünün onda birini de fakirlere vermesi farz kılınmıştır. Bu zekata uşur adı verilir.

5- Hacca gitmek.

İslamın son şartı olan hacca gitmek, varlığı yerinde olan Müslümanların bir kere de olsa yapmaları farz kılınan ibadetler arasındadır. Bu özel ibadet şekli Mekke şehrinde bulunan Kabe'nin etrafında toplanmak, Kabe'yi tavaf etmek ve Safa ve Merve arasında sa'y yapmaktır.

2 yorum:

  1. merak edilen konuları ve yayınlanmasını istediginiz konulari yaziniz

    YanıtlaSil
  2. merak edilen konuları ve yayınlanmasını istediginiz konulari yaziniz

    YanıtlaSil